sobota, 6 lipca 2013

Kolorowy, paprykowy zawrót głowy! Rybki ciąg dalszy...




Wracam po dłuższej, niezaplanowanej przerwie. W ramach rekompensaty mam coś naprawdę pysznego;)
Jak obiecałam, najpierw ciąg dalszy poprzedniego przepisu, a mianowicie ryba po Grecku, ale w wydaniu kolorowym




Proponuję więc wydanie paprykowe, w smaku inne, ale równie pyszne.
Sposób smażenia ryby oraz przekładania jej farszem jest taki sam jak w rybie marchewkowej (tu odsyłam do postu wcześniejszego: Paparybulos...).

Do farszu potrzebować będziemy:
SKŁADNIKI:
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
2 żółte papryki
2 średnie cebule (najlepiej już młode)
suszone pomidory w zaprawie olejowej
puszkę krojonych pomidorów
ketchup pikantny
oregano
majoran
sól
zielony pieprz ziarnisty
por
paprika słodka i ostra
(ta ostra w sklepach dostępna najczęściej
pod nazwą pieprz Cayenne lub chili)

Cebulkę pokrojoną w kostkę smażymy na oleju (nie ma go w składnikach, ale zakładam,że jakiś tam tłuszczyk się w kuchni znajdzie) Osobiście polecam olej rzepakowy, a dokładnie Roztoczański Olej Świąteczny, który jest PYSZNY!Tak, olej może być smaczny, również na surowo ;)

Wracając do tematu przepisu, to do tej podsmażonej "na złoto" ;) cebulki, wrzucamy pokrojoną w "ni to paski, ni to kostka" papryki (oczywiście umyte i bez pestek) oraz pokrojony drobno por (powiedzmy, że po pokrojeniu powinny wyjść 3-4 łyżki stołowe).

Podsmażamy na wolnym ogniu kilka minut i dodajemy pokrojone w cienkie paski pomidorki suszone (ok 6-8 sztuk). Dodajemy -odsączone chociaż troszkę- pomidorki z puszki oraz sól i przyprawy. Pieprzu zielonego wrzucamy ok. 1 łyżkę stołową (czyli jakieś 10-15 "ziarek"). 
Oregano ok 3 szczypty. 

Ketchup jest dla lubiących lekką słodycz w potrawach więc jest opcjonalny. Całość dusimy aż do wyparowania wody z papryk i pomidorów. W miarę gęsty farsz, po ostudzeniu oczywiście, przekładamy w naczyniu rybką lub, jak kto woli, rybkę przekładamy farszem ;)

SMACZNEGO
zdrowego
pysznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz