poniedziałek, 22 lipca 2013

Drożdżowe pomysły

Ciasto drożdżowe jest niesamowicie wszechstronne. Wystarczy dobry przepis i można szaleć i tworzyć mnóstwo ciekawych, drożdżowych opcji :D

Dzisiejszy przepis nadaje się więc na:

  • bułki drożdżowe,
  • rogaliki,
  • ślimaczki z przeróżnym nadzieniem,
  • chałkę (z pół kg mąki to nawet dwie)
  • makowce (podobnie jak w przypadku chałki, z  1/2 kg mąki wychodzą dwa makowce),
  • i co Wam tylko do głowy przyjdzie :)
SKŁADNIKI:

1/2 kg mąki
5 dag drożdży
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki margaryny
1 całe jajko
2 żółtka
1 szklanka ciepłego mleka
cukier waniliowy
szczypta soli

Mąkę wsypać (lub przesiać do miski). Margarynę rozpuścić i ostudzić. 

(Jeśli nie posiadasz mikrofali to margarynę wkładasz do małego garnka, który z kolei umieszczasz w garnku nieco większym, w którym jest trochę wody. Stawiasz na gazie do momentu aż margaryna się rozpuści).

Drożdże rozprowadzić w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i pozostawić do wyrośnięcia. Jajko i żółtka ubić z pozostałym cukrem (najlepiej na coś przypominające puch ).

Gdy margaryna ostygnie, a drożdże zaczną uciekać z naczynia, mieszamy wszystkie składniki z mąką. 

No i tutaj zaczyna się najmniej lubiany fragment ciasta drożdżowego, a mianowicie WYRABIANIE. Ja osobiście nie uznaję wyrabiania ciasta łyżką ( :/ ) więc ręką wyrabiamy masę do momentu, w którym przestanie nam się kleić do ręki i miski. 

Początkowo może się to wydawać niedorzeczne, ponieważ masa jest nieco rzadka, ale z dosypywaniem mąki radzę się wstrzymać. Gdy już osiągniemy pożądany efekt przykrywamy miskę z ciastem (czystą ;) ) ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (czyli ok. 15-20 minut). 

Wyjmujemy ciasto z miski i zagniatamy z dodatkiem odrobiny mąki. 
Tutaj zaczyna się nasza wyobraźnia. 

W następnych postach znajdziecie sposób wykonania niektórych drożdżowych wariacji :)


SMACZNEGO
i zaglądaj do mnie częściej ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz