wtorek, 23 lipca 2013

Domowa PiZZa!

Myślę, że pora na coś wytrawnego. Słodkich wypieków było sporo więc czas na PiZZę :)
W sumie to postanowiłam podzielić się z Wami moją dzisiejszą kolacją...no dobra nie tyle kolacją co przepisem ;)

Sam sposób przyrządzenia jest naprawdę prosty, jednak przepis przechodził dość długą ewolucję. Niejednokrotnie był polepszany i zmieniany, aby w końcu osiągnąć taki oto efekt.


SKŁADNIKI 
NA CIASTO
1/2 kg mąki
5 dag drożdży
250 ml letniej wody
4 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli
szczypta cukru
czosnek granulowany
oregano

Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże "wkruszamy" do mąki i wlewamy wodę, olej, cukier i sól oraz po 3 szczypty przypraw. Wszystko zagniatamy aż do uzyskania jednolitej masy nieklejącej się do rąk. Wkładamy do plastikowej miski, przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia.


SKŁADNIKI 
NA FARSZ

500 g przecieru pomidorowego
2 cebule
250 g pieczarek
1 papryka
75 g oliwek
1 cukinia
150 g salami 
400 g żółtego sera
oregano !!!
pieprz czarny
zioła prowansalskie (lub dalmatyńskie)
czosnek granulowany
sól





1 cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy na półplastry i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Lekko solimy, aby pieczarka lepiej odparowała z wody. Dusimy do momentu aż pieczarki zmiękną. Oliwki siekamy drobno (w blenderze) lub kroimy na plasterki i wrzucamy do uduszonych pieczarek. Chwilkę podsmażamy i zalewamy wszystko przecierem pomidorowym. 



Sypiemy przyprawy (sól, pieprze, zioła i czosnek no i podstawa PiZZy, czyli oregano). Sos podsmażamy aż będzie w miarę gęsty. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i rozkładamy na blaszce w sposób zaprezentowany na filmiku :)
 Przed wyłożeniem ciasta, papier do pieczenia smarujemy odrobiną oleju.





Na wyłożone ciasto wykładamy (może być jeszcze gorący) sos.


Dzięki temu, że salami jest w paski,
sos może łatwiej odparować :)








Na sosie układamy pokrojone w paski salami i warzywa:





paprykę






cebulkę                                                                                    
no i na wierzch
cukinie,
aby odparowała :)

Aby cukinia łatwiej odparowała
posypujemy ją odrobiną soli.













Taki zestaw wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na jakieś pół godzinki do 40 minut. 10 minut przed planowanym wyjęciem, posypujemy PiZZę tartym serem. Dopiero teraz, żeby podczas jedzenia był taki ciągnący się.



Jeżeli nie przepadasz za którymś z zaproponowanych warzyw, możesz z niego zrezygnować lub zastąpić innym. Pamiętaj jednak, im bardziej mokre warzywo (papryka, cukinia) tym wyżej musi leżeć, aby odparowało.

Zdjęcia upieczonej PiZZy niestety...nie zdążyłam zrobić ;)
Musicie uwierzyć mi na słowo... była przeeeeepyszna :)


SMACZNEGO
i zapraszam ponownie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz