środa, 9 października 2013

Sałatka GYROS


Ten demotywator (wbrew swojemu przeznaczeniu) zmotywował mnie do tego, aby zamieścić przepis na moją sałatkę Gyros :) Nie sugerujcie się jednak obrazkiem... moja, poza warstwową strukturą, wygląda całkiem inaczej.

Kluczem do idealnej sałatki jest SOS. W większości sałatek nakładane są dwie warstwy (majonez i ketchup). Moja wersja jest połączona i doprawiona orientalnie stąd też jej niepowtarzalny smak :)


Zacznijmy więc działać:

SKŁADNIKI:
500 g piersi z kurczaka
1/2 kapusty pekińskiej
4-5 ogórków korniszonych
(kiszone też się nadają)
puszka kukurydzy
1 cebula (może też być por)
2/3 szklanki majonezu
1/2 szklanki ketchupu
Przyprawy:
curry
paprika słodka i ostra
sól
czosnek granulowany
pieprz ziołowy i czarny
zioła prowansalskie

Przepis na sos:
Majonez mieszamy z ketchupem oraz wspomnianymi
 w składnikach przyprawami. W miarę gustu można regulować ilość
 ostrej papryki, ale zalecam aby sosik był lekko pikantny,
 ponieważ świetnie komponuje się z delikatną kapustą :)

W wersji łatwiejszej kurczaka pokrojonego w kostkę posypujemy przyprawą "Kebab-Gyros" (osobiście polecam to rozwiązanie, ponieważ mieszanka ta ma naprawdę ciekawy smak). W wersji "bardziej skomplikowanej" posypujemy kurczaka solą, pieprzami, curry, paprykami i czosnkiem :)

Przyprawionego kurczaka podsmażamy na patelni. Stopień wysmażenia zależy oczywiście od Waszych upodobań. Do sałatki pasuje zarówno delikatne wysmażenie, jak i konkretne wygrilowanie :)

Usmażonego i ostudzonego kurczaka wykładamy na dno naczynia (w miarę wysokiej miski). Posypujemy go pokrojoną w kostkę cebulką (lub odpowiednio do ilości porem). Smarujemy połową sosu. Na sos wysypujemy odcedzoną kukurydzę, którą przykrywamy pokrojonymi w plasterki ogórkami. Nakładamy pozostałą część sosu i wszystko zakrywamy posiekaną kapustą pekińską. 

Gdy kapusty jest naprawdę dużo, po wierzchu można posypać szczyptą Vegety lub czegoś w tym stylu. No i sałatka jest gotowa do spożycia :)
Moim skromnym zdaniem... jest wyśmienita.

SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz